Incontinentie
Wanneer mijn zus en ik soms in een deuk liggen van het lachen roept ze weleens, hou op ik pies in mijn broek. Bij wijze van spreken dan. Voor veel vrouwen is dit helaas echt zo, alleen zullen ze er liever niet over willen praten. Incontinentie is denk ik, of nou ik weet het wel zeker, nog steeds taboe. Zelf zou ik er ook niet mee te koop lopen wanneer ik er last van zou hebben, het is toch een schaamtepuntje.
Incontinentie bij vrouwen
Het ongewild verliezen van urine is een klacht die bij vrouwen boven de 50 jaar vaak voorkomt. In ernstige vorm kan urineverlies zelfs leiden tot ernstige beperkingen.
Wat veel mensen niet weten is dat onvrijwillig urineverlies kan worden verminderd of het probleem kan zelfs helemaal worden opgelost. Ook ik wist dit niet maar na wat onderzoek te hebben gedaan kwam ik erachter dat behandeling met medicijnen, bekkenbodemtraining, een operatie of een verandering in leefstijl daarbij heel goed kunnen helpen. Dus lieve dames ga met incontinentie problemen alsjeblieft naar de huisarts. Na een onderzoek zal duidelijk worden van welk type incontinentie je last hebt en hoe deze zich uit. Je staat onder andere urine af en deze wordt onderzocht op infecties, bloed, eiwitten en glucose. Ook zal er een drink en plasschema worden bijgehouden. Op deze manier kan er een diagnose gesteld worden en de juiste behandeling gekozen worden.
Er zijn twee vormen van urineverlies:
- Inspannings-incontinentie (stress-incontinentie). Door inspanning zoals tillen, sporten of springen. Of bij hoesten, niezen, persen of plotseling opstaan kan er urineverlies optreden.
- Aandrang-incontinentie (urge-incontinentie genoemd). Meestal veroorzaakt door een stoornis van de blaas of door de zenuwvoorziening van de blaas. Aandrang om te plassen kan wel elk half uur optreden. gewoon lopen, het veranderen van lichaamshouding of het horen van stromend water kan urineverlies veroorzaken. (Bron: Jeroen Bosch ziekenhuis)
Ik heb er niet achter kunnen komen dat wanneer je vroegtijdig begint met bekkenbodemtraining of het incontinentie kan voorkomen. De bekkenbodemspieren zijn spieren die je samentrekt als je je urine of poep moet ophouden, of scheetjes niet zomaar laat vliegen. Hoe je deze oefeningen doet lees je op de website van UMC Utrecht.
Dus ladies no shame in the game en onthou, ook al heb je er nog lang geen last van, dat er hoogstwaarschijnlijk een oplossing voor jouw klachten is.
Foto dame op toilet via Shutterstock.