Verkouden hoesten keelpijn, wat te doen?

0 0

Verkouden hoesten keelpijn, ik ben even uitgeschakeld

Momenteel zit ik thuis van werk, in de ziektewet. Voor het eerst sinds jaren dat ik echt ziek ben. Ik meld me nooit ziek, meestal ga ik gewoon door ook al voel ik me niet zo lekker. Gewoon paracetamol erin en gaan met die banaan. Deze keer is het even anders. Mijn energie is nergens te vinden, ik hoest de longen uit mijn lijf, door een verstopte neus heb ik het benauwd en mijn keel en borstkas doen ontzettend zeer. Verkouden hoesten keelpijn, ik ben echt even uitgeschakeld helaas. Ziek zijn sucks en ik heb hier totaal geen tijd voor. Dus ben ik op zoek gegaan naar tips om snel beter te worden en wat te doen bij verkouden zijn.

Verkoudheid is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel. Mogelijke symptomen zijn niezen, hoesten, snotteren, keelpijn, oorpijn, verstopte neus en heesheid. (bron: thuisarts.nl)

Verkouden hoesten keelpijn, wat te doen?

Meestal gaat een gewone verkoudheid vanzelf over. Je kunt wel de verschijnselen van een verkoudheid verminderen.

Verstopte neus – Neusdruppels met zout water kunnen verlichting geven zodat je weer door de neus kunt ademen. Deze kun je zelf maken door een afgestreken theelepel zout op te lossen in een glas met lauw water. Gebruik een aantal keren per dag wat druppels in ieder neusgat. Of je kunt kiezen voor een kant en klare zoutoplossing die je bij de apotheek of drogisterij koopt.

Pak je rust – Heb je echt een stevige verkoudheid te pakken, gun jezelf dan de rust die je lichaam nodig heeft. Slapen doet wonderen, zo herstelt je lichaam sneller en je ligt lekker warm onder de dekens. Niet te laat gaan slapen en zorg dat je minstens 8 uur slaapt pakt. Slaap je in de nacht te weinig, dan kan de verkoudheid zelfs erger worden. Van mezelf weet ik dat wanneer ik erg verkouden ben dat ik zelfs overdag heel veel dutjes wil doen omdat ik dan echt belabberd ben.

Was je handen – En raak je neus, mond en ogen zo min mogelijk aan. Doe je dat wel dan heb je kans op een nieuwe verkoudheid of je blijft langer ziek. Dus handen regelmatig goed wassen en gebruik voor veel gebruikte oppervlakken reinigingsdoekjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kranen, je telefoon, deurklinken etc.

Neem een warme douche – Je bent het vast wel met me eens dat je van een heerlijke warme douche lekker kan opknappen. Zo werkt het ook wanneer je ziek bent. De warme damp van het water is goed voor je luchtwegen en het warme water werkt ontspannend op je verkouden lichaam. Een stoombadje kan ook verlichting geven, het is maar waar jij op dat moment zin in hebt.

Drink genoeg – Goed drinken houdt je gezwollen slijmvliezen vochtig. Zelf drink ik de hele dag door thee, dat is goed voor vastzittend slijm in keel en neus. Drink geen melk, dat maakt het slijm alleen maar dikker. En helaas, alcohol kan je beter ook even laten staan want dit droogt uit.

Frisse lucht – Bij ons thuis zorgen we altijd dat er goed wordt geventileerd. Frisse lucht is gezond! Zelfs in de slaapkamer heb ik altijd het raam op een kier staan, ook wanneer het hartje winter is. Droge warme lucht zorgt voor het uitdrogen van de slijmvliezen, goede ventilatie is dus zeer belangrijk.

Keelpijn verzachten – Eet waterijsjes, drink koud water, zuig op een dropje, drink thee met honing of gorgel met een zoutoplossing. Verkouden hoesten keelpijn wordt zo een beetje draaglijker.

Natuurlijk ben ik geen dokter, dit zijn mijn tips die ik gebruik wanneer ik een stevige verkoudheid te pakken heb. Zoek altijd even contact met de huisarts wanneer de klachten verergeren of te lang aanhouden. 

Verkouden hoesten keelpijn

Uitgelichte foto via Shutterstock.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.