Als je kindje pas is geboren, is het gebruikelijk dat er kraamvisite langskomt. Je familieleden en vrienden zijn immers heel benieuwd naar de baby, en willen hem of haar graag ontmoeten! Hoewel dat enerzijds heel gezellig en fijn is, kan kraamvisitebezoek ook best overweldigend zijn. Wat kun je ervan verwachten en hoe kun je er het best mee omgaan? Dit zijn mijn tips.
Komst van de baby aankondigen
Allereerst is het natuurlijk zaak om de komst van de baby aan te kondigen! Stuur naar alle mensen aan wie je wilt laten weten dat de baby er is een mooi geboortekaartje. Kies een kaartje dat goed bij je kindje past. Er is genoeg om uit te kiezen! Zo zijn geboortekaartjes met dieren populair, om maar een voorbeeld te noemen. Een leuk thema maakt in ieder geval dat het kaartje er vrolijk uitziet. Op het kaartje vermeld je verder de nodige informatie, zoals de naam en geboortedatum. Ook kun je hierop kwijt wat je verwacht van de kraamvisite, qua welkomsttijden en cadeauwensen. Zet verder je adres erop, zodat de kraamvisite weet waar je woont.
Kraamvisite op bepaalde tijdstippen
We noemden hierboven al kort de welkomsttijden voor de kraamvisite. Het is slim om dit te vermelden op de kaart: laat de kraamgasten weten dat ze enkel op bepaalde tijdstippen welkom zijn. Welke tijdstippen dit precies zijn, mag jij uiteraard bepalen. Op de vroege ochtend, in de namiddag of juist na het diner – het is net wat jij het prettigst vindt. Tijdens de verdere uren van de dag hoef je zo niet te vrezen dat er visite op de stoep staat: dit zijn juist de rustmomenten.
Geef je grenzen aan
We zijn vaak te beleefd naar onze gasten. Je mag best je grenzen aangeven richting de kraamvisite. Wil je de eerste weken nog geen visite over de vloer? Dat is helemaal begrijpelijk: schrijf op de geboortekaart vanaf welke datum bezoek welkom is. Heb je een heel slechte nacht gehad en ben je erg moe? Zeg dit gewoon eerlijk. Grote kans dat de gasten zo wat sneller naar huis gaan, en niet urenlang blijven hangen. Er zijn ook ouders die een eindtijd doorgeven aan het bezoek. Vind je het niet prettig dat iemand je baby lang vasthoudt? Ook dit mag je gewoon aankaarten. Het is immers jouw kindje. Volg hierin je gevoel.
Rustdag houden, even geen kraamvisite
Om je bezoek steeds weer vrolijk te kunnen ontvangen, heb je baat bij een rustdag. Zorg af en toe voor een dag zonder visite, om weer even op te laden.
Eten en drinken in huis
Uiteraard is het fijn als je de gasten iets te eten en drinken kunt aanbieden. Zorg dat je iets lekkers in huis hebt! Je kunt tegenwoordig ook boodschappen laten bezorgen, zodat je zelf de deur niet uit hoeft. Van fris tot wijn of een biertje, met wat borrelhapjes erbij: zo maak je het gezellig in huis. En vergeet natuurlijk beschuit met muisjes niet!