Als je betrokken raakt bij een conflict, kun je allereerst proberen om dit zelf op te lossen. Helaas lukt dit lang niet altijd. Bovendien weten veel mensen niet wat zij het beste kunnen doen om een einde te maken aan een conflict. Vandaar dat er voor een conflict vaak een jurist wordt ingeschakeld. Ben je hiervoor verzekerd? Dan worden de kosten voor juridische hulp vergoed. Als je niet verzekerd bent, is dit niet het geval. Gelukkig betekent dit niet dat je geen juridisch advies kunt krijgen. In deze tekst zetten we een aantal opties op een rijtje om juridisch advies te krijgen als je niet verzekerd bent.
Advocaat of jurist inschakelen voor juridisch advies
Wie juridisch advies nodig heeft maar hier niet voor verzekerd is, kan zich tot een advocaat of jurist richten. Deze specialisten zijn je maar wat graag van dienst. Er zit alleen wel een groot nadeel aan het inschakelen van een advocaat of jurist als je niet verzekerd bent. Je draait namelijk zelf op voor de kosten. Hoeveel juridische hulp je kost, hangt af van een aantal factoren. Allereerst speelt het tarief van een jurist of advocaat een rol. Niet iedere specialist werkt namelijk voor hetzelfde uurtarief. De omvang van het conflict heeft ook invloed op de prijs. Hoe groter een conflict is, des te meer tijd een advocaat of jurist eraan kwijt is.
Ga op zoek naar een pro deo advocaat
Hierboven las je al dat het inschakelen van een advocaat je behoorlijk wat geld kan kosten. Daarom schrijf je een pro deo advocaat misschien ook direct af. Zonde, want dit is een goede optie als je niet verzekerd bent voor juridische advies of hulp. Een pro deo advocaat verleent namelijk ‘gratis’ rechtsbijstand.
Reken je niet rijk, want het kan wel zijn dat een pro deo advocaat kosten in rekening brengt. Zo moet je als cliënt soms een bij wet vastgestelde vergoeding betalen voor deze juridische hulp. Niet iedereen kan overigens maar zo een pro deo advocaat inschakelen. Zo’n advocaat werkt namelijk alleen voor mensen met een laag inkomen en een laag vermogen.
Hoe kun jij je verzekeren voor juridische hulp?
Omdat juridische hulp behoorlijk duur is, kunnen wij ons voorstellen dat je niet graag zelf opdraait voor de kosten. Gelukkig hoeft dit ook niet, want je kunt een rechtsbijstandverzekering afsluiten. De meest mensen hebben hier weleens van gehoord, maar niet iedereen weet precies wat dit voor een verzekering is. Daarom geven we antwoord op de vraag: ‘wat is een rechtsbijstandverzekering?’ Kort gezegd is dit niets meer dan een verzekering waarmee jij je verzekert voor juridische hulp in diverse situaties. Je kunt je onder meer verzekeren voor juridische hulp bij conflicten over werk, pensioen, jouw huur- of koopwoning en belasting en toeslagen.
Heb je nog geen rechtsbijstandverzekering, maar wil je er wel eentje afsluiten? Sluit dan niet de eerste beste verzekering af die je tegenkomt, maar neem de tijd. Je kunt het beste een vergelijking maken. Gebruik hier bij voorkeur een vergelijkingssite voor. Via zo’n site is het vrij eenvoudig om de beste rechtsbijstandverzekering te vinden.
Bedankt voor het delen van deze informatie over juridisch advies. Ik ken iemand die ook graag iemand wil inschakelen voor een geschil. Ik ga haar dit artikel snel even doorsturen.
Een goede vriendin van mij heeft helaas behoorlijke relatieproblemen. Ze zou graag wat advies in willen winnen over het familierecht. Het is goed om te weten dat je eenvoudig een rechtsbijstandverzekering af kan sluiten. Dat zal ik aan haar doorgeven! Bedankt voor het delen.
Handig om te weten wat de mogelijkheden zijn wanneer je een jurist in wil schakelen. Ik ga mij verdiepen in de verschillende verzekeringen. Het lijkt mij verstandig om een verzekering af te sluiten wanneer je bijvoorbeeld ondernemer bent.