7 tips om de winter makkelijker door te komen

By 2 0

IJspegels aan je billen in de winter

Het is bijna zo ver, 21 december begint officieel de winter. We hebben al best wat koude dagen gehad de afgelopen tijd, maar hier in Nederland weet je nooit wat je te wachten staat in de winter. Van de één op de andere dag kunnen er bij wijze van spreken ineens ijspegels aan je billen hangen, en zeg eerlijk van die ijzige kou wordt bijna niemand vrolijk. Bijna zeg ik, want er zijn ook mensen die van het koude weer super blij worden. Ik niet in ieder geval, geef mij maar een heerlijke lichte dag met veel zon. De mensen zijn dan allemaal weer vrolijker. Je komt de dagen gewoon makkelijker door omdat er meer daglicht is en daglicht geeft energie én maakt je blij.

Winterdip

In de winter zijn er veel mensen die echt last hebben van een winterdip, je bent dan vatbaar voor de donkere dagen, de kou en weinig zonlicht. Deze winterdip zorgt ervoor dat je moe, futloos en neerslachtig bent. Zelf herken ik het moe en futloos zijn wel maar neerslachtig ben ik gelukkig niet, maar ik denk wel dat ik kan spreken van een winterdipje. Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden die het dipje kunnen verminderen of zelfs voorkomen. Ik geef je een paar tips die bij mij altijd helpen om de winter vrolijker en energieker door te komen.

Tips om de winter door te komen

1. Ga lekker naar buiten

Meen ik dit? Ja ik ben bloedserieus! Ook al is het koud buiten en vriezen je billen er bijna vanaf ga toch maar even lekker naar buiten om een wandeling te maken of te sporten. In de winter zijn de dagen korter, je gaat in de ochtend in het donker richting je werk en vaak wanneer je in de middag weer naar huis gaat is het ook alweer donker. Zo wordt je heel wat minder blootgesteld aan daglicht, terwijl je daglicht echt nodig hebt voor energie, ook voor je humeur is daglicht goed. Dus ga in je lunchpauze een blokje om, heb je geen zin om alleen te gaan dan vraag je gezellig je collega’s mee. Ook wanneer je niet werkt gewoon lekker een fijne wandeling maken, geniet van de omgeving neem alles in je op en dan ben je de kou zo vergeten. Na je werk sporten of een stevige wandeling maken is natuurlijk ook prima. Je vermindert zo echt de kans op een winterdip.

2. Eet gezond

Eet veel groenten en fruit, vermijd suiker zo veel mogelijk. Eet ook een paar keer in de week vis of slik Omega 3 als aanvulling. Vergeet ook de multivitaminen niet en extra Vitamine D.

3. Haal het daglicht binnen

Doe thuis de gordijnen zo ver mogelijk open en schuif de lamellen op je werk opzij. Heerlijk wanneer er ook een winters zonnetje schijnt.

4. Maak een toffe DIY

Bezig zijn met iets waar je veel plezier in hebt, maakt je gelukkig. Zo vergeet je het donkere weer en de kou buiten. Zoek bijvoorbeeld op Pinterest een toffe DIY op of meerdere waar je wel even zoet mee bent. Misschien uit dit zich wel in een nieuwe hobby.

5. Er op uit met vriendinnen

Plan regelmatig een leuk uitje met een vriendin of een groepje vriendinnen. Ga naar de bioscoop, uit eten, een dagje naar een kuuroord of wat dan ook. Wedden dat je je daarna geweldig voelt?!

6. Een dagje voor jezelf

Wekelijks een dagje voor jezelf of desnoods een paar uurtjes waarin je echt alleen maar aandacht aan jezelf besteedt. Doen wat jij leuk vindt, of juist lekker helemaal niets doen. Lekker hangen op de bank, een heerlijke fleece deken om je heen. Pak eindelijk dat boek wat je al zolang wilt lezen, of zet een leuke serie of je favoriete muziek op.

7. Hou een dankbaarheidsdagboekje bij

Koop een leuk notitieboekje en schrijf hier elke dag een aantal dingen in op waarvoor je dankbaar bent. Zo hou je de positiviteit er goed in, weg met die winterdip!

P.S.: Dit zijn persoonlijke tips uit eigen ervaring. Ik ben geen dokter of specialist dus mocht je ernstige last hebben van een winterdip raad ik je aan om altijd even langs je huisarts te gaan.

Foto sneeuwpoppen via Shutterstock

 

2 Comments
 • marije
  december 19, 2016

  Goede tips! Quality time met jezelf en lekker naar buiten gaan zijn zo belangrijk.

 • Armande
  december 22, 2016

  Goeie tips. Ik moet al elke dag naar buiten om met de honden te wandelen. Dat is dus ook voor mijn eigen bestwil, want zonder hondjes ging ik vast niet!
  Armande onlangs geplaatst…Tekst laten schrijven, als opdrachtgever bekekenMy Profile

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.