Moeders krijgen gedurende hun leven te maken met fysieke belastingen. Dit gebeurt niet alleen als een vrouw zwanger raakt, maar ook na de zwangerschap kan een moeder te maken krijgen met allerlei fysieke klachten. Al dat dragen, voeden en vasthouden kan de nodig ‘blessures’ veroorzaken. Bekkeninstabiliteit komt bijvoorbeeld veel voor bij (jonge) moeders. Hoe zijn deze typische moeder blessures en bekkenklachten te voorkomen?
Zwanger en moederschap: flinke aanslag op het lichaam
Het moederschap kan soms een flinke aanslag zijn op het lichaam. Wat begint met een klein beetje pijn, kan leiden tot chronische irritatie van pezen, spieren en gewrichten. Een zwangerschap brengt de nodige fysieke veranderingen met zich mee. Dit geldt niet alleen gedurende de zwangerschap, maar ook na de bevalling blijft de moeder op bepaalde plekken erg kwetsbaar. Buik- en bekkenspierklachten komen veel voor, maar ook een postnatale depressie is een veel voorkomend verschijnsel onder jonge moeders.
Wat kun je doen om typische moederklachten voor te zijn?
Als vrouw kun je typische moederklachten preventief voorkomen door het treffen van de juiste maatregelen. Ik geef je graag een aantal tips:
-Eet gezond en vermijd slechte gewoontes zoals roken en teveel alcohol drinken. Daarmee blijf je op gezond gewicht en dit is goed voor je bekken en gewrichten;
-Het doen van bekkenoefeningen helpt bij het versterken van je bekkenspieren. Hiermee voorkom je eventuele incontinentie. Deze bekkenoefeningen kun je doen onder begeleiding van een fysiotherapeut, maar het is ook een optie om bijvoorbeeld met yoga aan de slag te gaan;
-Door je bekken te laten masseren, verminder je eventuele ontstekingen. Zeker na een zwangerschap kan dit gunstig zijn;
-Bekkenfysiotherapie is altijd goed na een zwangerschap. Zeker als je een traumatische ervaring hebt opgedaan na een bevalling, is het raadzaam een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut. Specifieke gebieden van het bekken kunnen optimaal getraind worden.
Andere praktische tips
Moet je nog bevallen? Een bekkenband is een uitstekend hulpmiddel om klachten aan het bekken te voorkomen. Je kunt ook oefeningen thuis doen op advies van een fysiotherapeut of gynaecoloog. Conditietraining en training voor de bekkenspieren zijn erg belangrijk. Probeer te allen tijde een balans te bewaren tussen rust en activiteiten. Daarmee houd je je lichaam gezond en voorkom je ernstige bekkenklachten.
Voor meer informatie, kijk op:
Foto Yoga pose via Shutterstock