Gezondere versie
De oude man is weer in het land en de winkels liggen al maanden vol met heerlijk snoepgoed. Ik heb al een aantal keer een zak kruidnoten leeggegeten en omdat ik weer lekker bezig ben met gezonder en bewuster eten laat ik al dat snoepgoed nu maar mooi in de winkel liggen. Maar afgelopen weekend had ik ineens zo’n trek in speculaas! Ik wilde eigenlijk speculaasbrokken maken maar ik kreeg de deegbal niet mooi uitgerold dus zijn het speculaaskoekjes geworden. De gezondere versie…. Ook lekker! Mocht je ze ook willen maken, dan heb ik hier het recept voor jou.
Wat heb je nodig?
250 gram speltmeel
5 gram bakpoeder
100 gram palmsuiker
120 gram zachte ongezoute roomboter
snufje zout
2 volle eetlepels speculaaskruiden
4 eetlepels ongezoete amandelmelk of melk naar eigen keuze
Hoe maak je de speculaasjes?
Voeg alle droge ingrediënten bij elkaar in een kom, mix dit goed door elkaar met een vork. Daarna doe je de eetlepels amandelmelk en de zachte boter erbij, kneed van het mengsel een deegbal en laat deze in huishoudfolie nog een uur rusten in de koelkast.
Verwarm je oven voor op 175 graden en bekleed de ovenplaat met bakpapier. Van de deegbal draai je balletjes die je platdrukt op de ovenplaat. Bak je speculaaskoekjes af in 17 tot 20 minuten, blijf in de buurt van je oven en kijk af en toe of het nog goed gaat want aan het einde van de baktijd kan het heel snel gaan en dan heb je zwarte koekjes. Ik was er gelukkig nog net op tijd bij.
De speculaaskoekjes zijn lekker crunchy geworden en heerlijk bij een kopje thee!
Heb jij al veel snoepgoed en speculaas op dit jaar?
Wat een leuk recept! Opgeslagen! Eens kijken of ik er nog de tijd voor kan vinden voor Sinterklaas 🙂
Ze zijn zo lekker dat ik ze vandaag weer heb gemaakt! Laat je nog even weten wanneer je ze hebt gemaakt?
Ik heb alleen zak kruidnoten van de Kruidvat in huis.
Dat ziet er lekker uit! Ik heb nog nooit iets met speltmeel gemaakt..
Wat erg he, dat je van die pepernoten altijd maar blijft eten ;O Doe je mee aan mijn Sinterklaas-link-up?