Monstera variegata moederplant en stekken

By 0 0

Monstera variegata moederplant

In december 2019 kocht ik via Marktplaats een Monstera variegata met nog maar 1 reuze blad. Voorheen was het een grote plant met veel blad, maar de eigenaar had hem volledig gestekt tot er nog maar 1 blad over was. Toevallig had ik een paar weken daarvoor in oktober deze moederplant met nog een paar laatste bladeren al in levende lijven gezien, omdat ik toen eerst zelf een gewortelde stek ging ophalen. Dus toen ik later zag dat hij de plant verkocht moest en zou ik hem hebben. Ik heb de plant bij aankoop niet verpot. Het zag er nog allemaal gezond uit. Het enige wat ik moest hebben was geduld voor nieuwe groei. Begin januari dit jaar kwamen er ineens twee nieuwe groeipunten tevoorschijn. Dat was snel!

Monstera variegata

Monstera variegata geeft twee nieuwe groeipunten

Op 21 februari was er eindelijk een volledig nieuw blad ontrold. Niet met heel veel wit maar dat mocht de pret niet drukken. Helaas stierf na enkele weken het andere groeipunt af. Die had er denk ik toch niet zo’n zin meer in. Er was wel al een puntje van een nieuw blad te zien maar ook helaas een klein bruin puntje. Reanimatie mocht niet baten.

Nieuwe groeipunten plant

Nieuw blad Monstera

Weinig wit in de bladeren

De moederplant had het blijkbaar toch erg naar haar zin en op 30 augustus had ze inmiddels zeven nieuwe bladeren aangemaakt. Omdat de bladeren wel heel weinig wit hadden was ik al een tijdje aan het twijfelen of ik er wat stekken vanaf zou halen. Ik heb ergens gelezen dat je bij de Monstera variegata zo weer meer wit in de stam en nieuw blad terug zou kunnen krijgen. Begrijp me niet verkeerd, weinig wit vind ik totaal niet erg maar ik ben nogal van de experimentjes.

kamerplant nieuwe bladeren Kamerplant nieuwe bladeren

Twee Monstera variegata stekken

Ik heb er 2 stekken vanaf gehaald. Eentje met 1 blad en de ander met 2 bladeren. De stekken staan sinds 30 augustus in een vaas met licht vochtig Sphagnum mos, de bovenkant van de vaas afgesloten met huishoudfolie om de luchtvochtigheid op peil te houden. Op 14 september kon ik mezelf niet bedwingen om toch even te kijken of er al wortels tevoorschijn kwamen. En ja hoor, het groeit allemaal perfect. Mijn zus en nichtje zullen binnenkort heel blij worden van een gezonde Monstera variegata stek die ik ze kado zal geven.


Monstera variegata stekken Stekken op Sphagnum mos Geworteld op Sphagnum mos

Nakomeling op de moederplant

De moederplant heeft het niet erg gevonden dat ook ik een paar kinders bij haar heb weggehaald want rond 17 september zag ik dat ze me weer blij gaat maken met een nakomeling. Nu afwachten of het wit in deze geweldige Monstera variegata weer wat terug zal komen. Zo niet, dan zal ik nog evenveel van haar houden. 

Nieuw groeipunt Monstera Variegata

Heb jij planten in huis? Welke allemaal?

Lees ook: Kamerplanten in leven houden

Deze blog kan affiliate links bevatten, klik je op deze link en doe je een aankopen dan verdien ik een klein percentage hiervan. Dit kost jou uiteraard niets extra’s. Met deze verdiensten kan ik de website verbeteren en draaiende houden.

No Comments Yet.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


CommentLuv badge

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.