Eigenlijk een verwend nest
Nee ik ben niet echt een keukenprinses, ik ben wat betreft avondeten eigenlijk een verwend nest. Wanneer manlief gewoon normale werktijden heeft dan hoef ik nooit te koken, hij doet het dan liever zelf omdat hij het ook gewoon echt beter kan dan mij. Naast zijn werk is koken echt zijn passie en ik ben daar heel blij mee, duh!
Maar soms wanneer hij lange dagen maakt op zijn werk dan moet ik natuurlijk zorgen dat er wel eten op tafel komt.
Dit keer koos ik voor kouseband met zoutvlees en rijst natuurlijk. Oja en gebakken banaan. Één van mijn favoriete gerechten uit de Surinaamse keuken en helemaal niet moeilijk om te maken. Mijn man heeft mij dit geleerd en als ik het kan, kan jij het ook! Waarschijnlijk ben jij toch veel beter in de keuken dan mij.
Wat heb je nodig?
Ingrediënten:
– 400 gram kouseband
– 2 lappen zoutvlees
– 1 ui (fijn gesneden)
– 1 teentje knoflook (geperst)
– 2 theelepels tomaten puree
– mespunt witte peper
– 2 maggiblokjes
– 2 à 3 eetlepels kokosolie of zonnebloem olie
– half kopje water
– 2 bakbananen
– extra olie om de bananen te bakken
En natuurlijk rijst, maar dat snap je vast wel.
Het zoutvlees en de bakbanaan is verkrijgbaar bij de toko zo ook de kouseband, maar deze kan je soms ook bij Albert Heijn vinden.
Kook het zoutvlees in een ruime pan met water, wanneer het water kookt giet je het vlees af. Vul de pan nog een keer met water en breng het weer aan de kook, laat het dan nog een halfuurtje koken zodat het vlees wat minder taai word. Snij het vlees daarna in blokjes en zet het even weg.
Was de kouseband, verwijder de topjes en snij het dan in stukjes van ongeveer 3cm.
Doe de olie in een ruime pan en bak de fijngesneden ui en geperste knoflook even aan. Doe dan het zoutvlees in de pan en bak het even aan om vervolgens de tomatenpuree toe te voegen. Laat dit alles even lekker doorbakken op niet te hoog vuur. Daarna doe je de kouseband, maggiblokjes en witte peper erbij en mix het goed door. Wanneer het goed aan het bakken is doe je een half kopje water erbij en laat het lekker met de deksel op de pan even 10 minuten goed stomen op halfhoog vuur. Op het laatst even de deksel van de pan halen om overtollig vocht op te laten lossen.
Ondertussen snij je de bakbanaan in mooie plakjes en bak je deze in een laagje olie mooi bruin. Vergeet je ook de rijst niet te koken?
Ik zeg, eet smakelijk!
Heb jij weleens kouseband met zoutvlees gegeten?
Nee, nog nooit! Ik ben ook niet zo’n keukenprinses en zou eigenlijk vaker wat anders moeten proberen.
Ik ook hoor, ik blijf meestal bij het veilige wat iedereen wel kan maken.